• @ALL has read permissions
  • @administrator_-_vedouci_ao has delete permissions

Program pro volby do sněmovny 2010
Zpátky: 3. Kontrola občanů nad politiky ‣ Dál: 1. Občanská práva a svobody

4. Místo monopolu — tvořit spolu

Chceme omezit hospodářské, umělecké a sociální škody, které způsobují distribuční metody založené na monopolu, a ukázat, že distribuce založená na svobodě prospěje tvůrcům i veřejnosti.

Protože naši informační společnost charakterizuje rozmanitost, musíme důkladně zkoumat oblasti, kde ji nahrazuje jednolitost monopolu. Postupné rušení monopolů a otevření trhů je politickým cílem naší strany.

Copyright1) a patenty2) omezují všeobecný blahobyt, a vyžadují stálé přezkoumávání a ospravedlňování. Tím spíš, pokud jsou takové monopoly zřízeny zákonem.

Piráti varují: Slovo je autorské dílo!Právní úprava copyrightu musí podporovat novou tvorbu.3) Chceme obnovit rovnováhu mezi tvůrcem a veřejností na jedné straně a distributorem na druhé. Zákony se musí změnit, aby regulovaly pouze obchodní užití4) chráněných děl (copyright).

Sdílet autorská díla nebo jinak rozšiřovat nebo užívat díla za neobchodními účely nesmí být nikdy protizákonné, protože z takového férového užití profituje celá společnost.

Navrhujeme, aby doba trvání copyrightu odpovídala návratnosti obchodních modelů. To znamená trvání copyrightu 5 až 10 let od zveřejnění díla.5)

Podpora nové tvorby vyžaduje, aby každý směl vytvářet odvozená díla ihned po zveřejnění.6)

Nechceme měnit osobnostní práva autora – právo rozhodnout o zveřejnění díla7) a právo, že se za autora nesmí vydávat nikdo jiný.

Kopírování není krádež!Práva výrobců záznamů a vysílatelů ztratila v době Internetu smysl. Chceme se jich zbavit, společně s právem k databázi.

Podle současného autorského zákona se vybírá ze všech disků CD, DVD, Bluray, pevných disků a kopírek odměna, která putuje kolektivním správcům autorů, nakladatelů a výrobců. Soukromé společnosti nemají vybírat daně, tím spíš výpalné za domnělé užití chráněných děl. Výpalné sice nasměrovalo do populární hudby mohutný penězovod, čímž získala prostředky na propagaci. Ale tyto prostředky ji nečestně zvýhodnily proti ostatním žánrům, například vážné nebo alternativní hudbě. Stát tak pod tlakem zájmové skupiny narušil přirozenou konkurenci hudebních žánrů. Budeme prosazovat zrušení výpalného.

Patenty

Velké korporace horlivě závodí, aby držely patenty, které mohou použít proti svým menším soupeřům, aby jim zabránily v rovné soutěži.

Zabráníme patentům na software a datové formáty, protože brzdí technologický rozvoj, omezují běžné uživatele a reálně ohrožují existenci malých a středně velkých podniků v oblasti IT. Farmaceutické patenty příliš zdražují léky a omezují jejich dostupnost. Patentování softwaru, živých organismů, genů nebo obchodních metod odmítáme.

Věříme, že patenty již zastaraly a v informační společnosti jen aktivně potlačují inovaci a vytváření nových znalostí. Kromě toho pohled na oblasti trhu, které nejsou patentovatelné, ukazuje, že patenty jednoduše nejsou nezbytné – tržní výhody plynoucí z včasného vstupu na trh dostatečně podněcují inovace. Tvůrci by se měli poctivě utkat v přirozené soutěži předností různých inovativních provedení, zákaznických výhod, ceny a kvality, namísto státem udělovaných monopolů na znalosti. Zrušení nutnosti platit malou armádu patentových právníků uvolní zdroje, které lze využít pro opravdové inovace a rychlejší zlepšení produktů, které ve svém důsledku obohatí nás všechny.

Otevřený přístup

Právo na přístup k informačnímu bohatství kultury a vědy, vyhledávání a šíření informací musí stát podporovat, nikoliv omezovat. Navrhujeme konkrétní opatření podporující Otevřený přístup (Open Access).

Díla placená z veřejných zdrojů se musejí uvolnit pod svobodnou licencí, včetně českých technických norem8), grantových projektů a archivních pomůcek9). Budeme usilovat o zveřejnění Sbírky zákonů, veškerých předpisů a vybrané judikatury v provázaném elektronickém systému, k němuž se bezplatně připojí všichni občané.10) V tomto systému budou jak účinná znění, tak celá historie. Stát nesmí vyžadovat dodržování něčeho, co není dostupné.

Nelze připustit, aby komunikace s úřady vyžadovala software od konkrétní firmy. Budeme podporovat svobodné formáty a software ve veřejném sektoru včetně škol. Technologie omezující svobodu spotřebitele užívat poskytnuté informace, tzv. DRM, mají být zakázány, nebo alespoň musí každý výrobek obsahující DRM zobrazovat jasné varování, aby se předešlo poškozování spotřebitele. Dohody sepsané k zamezení oprávněného šíření informací budou prohlášeny za neplatné.

Změny chceme provádět postupně, nechat současné patenty a autorská práva vypršet ve lhůtách platných v době vzniku, ale omezovat nové. Zákony nebudou působit nazpět.

1) Monopol na rozšiřování, rozmnožování a sdílení autorských děl. Pod pojmem copyright zde rozumíme všechna majetková práva podle autorského zákona č. 121/2000 Sb.
2) Monopol na vynález pro toho, kdo jej první přihlásí. Pod pojmem patenty tu rozumíme patenty a zlepšovací návrhy podle zákona č. 527/1990 Sb., o vynálezech a zlepšovacích návrzích, ochranu počítačových topografií podle zákona č. 529/1991 Sb., užitné vzory podle zákona č. 478/1992 Sb., průmyslové vzory podle zákona č. 207/2000 Sb., a všechny prostředky patentování života, např. práva k osivům podle zákona č. 408/2000 Sb.
3) Za novou tvorbu, resp. nové autorské dílo, se má považovat dílo, které se patrně odlišuje od dosavadní volné tvorby. Na části díla, které patří k volné tvorbě, se ochrana nemá vztahovat. Náhrada škody při porušení práva musí být úměrná podílu díla, na který se ochrana vztahuje.
4) Omezení na „obchodní užití“ se již dnes používá například v v §18 písm. d) zákona č. 527/1990 Sb., o vynálezech a zlepšovacích návrzích, a §13, §13a. téhož zákona.
5) Zveřejnění díla upravuje §4 AutZ: Prvním oprávněným veřejným přednesením, provedením, předvedením, vystavením, vydáním či jiným zpřístupněním veřejnosti je dílo zveřejněno.
6) Na odvozených dílech poběží dvojí copyright: Autora původního díla a autora odvozeného díla.
7) To znamená právo rozhodnout, kdy se dílo zveřejní a jakým způsobem (například jako zkompilovaný program nebo jako zdrojový kód.
8) Podle §5 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, může Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví distribuci norem zpoplatnit, což dělá.
9) Například databáze spolupracovníků StB, které měl zveřejnit Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu, aniž tak učinil.
10) Úřední díla, vyjma databází přímo v právních předpisech, jsou podle současné úpravy chráněny právem k databázi.
© Piráti, 2024. Všechna práva vyhlazena. Sdílejte a nechte ostatní sdílet za stejných podmínek. Podmínky použití.
volby/2010/kultura.txt · Poslední úprava: 01.04.2020 11:52 autor: petr.vileta