• @ALL has read permissions
  • @administrator_-_vedouci_ao has delete permissions

Přihlaste se k odběru

Newsletter březen 2010

Ahoj pirátky a piráti!

Od vytvoření webových stránek České pirátské strany uplynulo již přes deset měsíců a že byly rušné. Piráti se ve Švédsku dostali do Evropského parlamentu, nekonaly se ohlášené volby a Ježíšek měl kvůli krizi dost často prázdné kapsy.

Pirátská strana mezitím vyrostla z šestičlenného přípravného výboru do regulérní politické strany se 150 členy, kteří jsou rozeseti po všech krajích republiky, a další spoustou příznivců na fóru i na facebooku.

Pro všechny, kdo chtějí vědět, co se děje jak v ČPS, tak ve světě svobodného internetu, spouštíme tento newsletter. Vycházet bude maximálně 2x do měsíce a k dispozici bude zde na Pirátopedii.

—miki, iv38

Novinky ze strany

Spuštěna nová wiki ČPS

Technický odbor zprovoznil Pirátopedii. Naše dokuwiki umožňuje pružné přidělování přístupových práv tak, aby mohli zůstat interní dokumenty (třeba emaily na zahraniční piráty) skryté náhodným návštěvníkům a zároveň maximálně otevřený přístup k našim programovým dokumentům včetně překladů inspirativních textů z ciziny.

Pirátcon, afterparty

Skvělý sraz všech pirátů v Praze začal demonstrací před Úřadem pro ochranu osobních údajů. Ano, to je ten úřad, jehož šéf má zavirované stránky. Následovalo setkání v sídle strany, kde nás kontrolovala policie, protože jsme si dovolili stát před sídlem s pirátskou vlajkou. Prošli jsme program pro následující volby, na které se připravujeme (další číslo newsletteru představí kandidáty).

O týden později vyrazil předseda Ivan Bartoš s dalšími piráty na afterparty do Plzně. Mezikrajský sraz členů z 5 krajů měl parádní atmosféru. Ivanova harmonika pozvedla bojovného ducha pirátů na západ od Prahy a plány na regionální kampaň nabyly jasnějších obrysů.

Média

Ivan Bartoš v Politickém spektru

V sobotu 6. 2. 2010 odvysílala ČT24 pořad Politické spektrum s Ivanem Bartošem, předsedou České pirátské strany, Olgou Zubovou, předsedkyní DSZ a Radkem Johnem, předsedou strany Věci veřejné. Ivan získal další fanoušky a srozumitelně vysvětlil, že protikorupční programy současných politiků, kterým nelze věřit ani nos mezi očima, už nikoho nezajímají:

„Zajímá občany nějaký agent provokatér? Zajímá někoho institut korunního svědka? Piráty a doufám, že nejen piráty, přece zajímá nejvíce kdo, komu, kolik a za co. Proč nemáme kontrolu nad svými penězi? Proč jsou největší finanční operace státu – ať už se jedná o dálniční systém, nákup bojových vozidel, nebo pouhý autopark České pošty – vždy zahaleny rouškou tajemství? Kde se dovolat osobní zodpovědnosti lidí, kteří jsou pod těmito často nevýhodnými operacemi podepsáni? Očekával bych na tyto otázky jasné a konkrétní odpovědi. Zatímco jsem se snažil vysvětlovat naše témata transparence a otevřeného státu, tak jsem se – vyjma náznaků ze strany spoludiskutérů – jasných odpovědí spíše nedočkal.“

Pirátská internacionála

Konference v Bruselu

Hrdě oznamujeme, že jsme se naplno zapojili do mezinárodního pirátského hnutí. Zastřešující organizace našeho myšlenkového směru je PPI (Pirate Parties International). PPI v současnosti funguje provizorně spíše jako přípravný výbor, tzv. coreteam. Hlavní snaha stávajícího coreteamu směřuje k přípravě konference v Bruselu, která proběhne 16.–18. dubna. Na ni jsou pozvány pirátské strany z celého světa, které formálně založí PPI. Čeští piráti už se na konferenci těší.

Konference se pravděpodobně zúčastní oba pirátští europoslanci ze Švédska (Christian Engström a Amelia Andersdotter) stejně tak tam bude předseda švédské Piratpartiet Rick Falkvinge. Zástupce vyšle přes deset pirátských stran z celého světa namátkou třeba Němci, Švýcaři, Britové, Francouzi, Poláci a Brazilci.

Horké kauzy

Buď právo na internet nebo „práva“ šoubyznysu a nakladatelů!

Českem se ozývá hřmění, které předznamenává konec současné politiky copyrightu: Sledování internetu, udávání studentů na policii a trestní procesy, omezený přístup k informacím, ba ke studijním pomůckám.1)

  • Na pirátskou stranu se obracejí studenti i invalidní důchodci, kteří stojí před soudem za porušování práva mediálních korporací. Jejich případy zveřejňujeme.
  • Zdeněk Svěrák vysoudil na Bauhausu 200 000 Kč odškodné, protože Bauhaus použil ve své reklamě slova „Upeč třeba zeď,“ která jsou duševním vlastnictvím Zdeňka Svěráka.
  • Na udání Aleše Čeňka provedla policie razii v copycentru, kde se kopírovaly hromadně právnické učebnice. Je problematické, že copycentrum na kopiích vydělávalo. Mnohem problematičtější je ale současná výuka na českých právnických fakultách, která probíhá tak, že učitel napíše knihu a zadá ji studentům jako povinnou literaturu. To by nebyl problém, kdyby knihy byly absenčně v knihovnách k půjčení a neměly průměrnou cenu 1000 Kč. Piráti se dostupnosti knih věnovali ve vztahu k Otevřenému přístupu.
  • Červené tlačítko integrované do internetového prohlížeče, má pomoci děti chránit před škodlivým obsahem. Slouží pouze k nahlášení nelegálních stránek (původně hlásilo i neškodné stránky, které uživatel navštívil Nadbytečná funkce) a celý projekt vypadá spíše jako další tunel na peníze evropských daňových poplatníků. Náklady v Čechách prý nepřesáhly 100 000 Kč (na úrovni EU se hovoří o řádově vyšších částkách). Obrázkový komentář předsedy pražských pirátů hovoří za vše Jedno tlačítko vládne všem

Jak se pirátí za hranicemi?

V zahraničí proběhlo několik zásadních kauz, které prověřily svobodu na internetu:

Proběhlo další kolo vyjednávání ohledně dohody ACTA, která měla zavést kontrolu laptopů a přehrávačů na hranicích. Piráti tuto podezřelou dohodu vyjednávanou za zavřenými dveřmi bedlivě sledují. Naštěstí nejsme osamoceni a do boje s ACTA se konečně pustili i velcí hráči. Christian Engstrom se aktivně podílel na tom, že europarlament konečně požaduje odtajnění vyjednávání (tisková zpráva). Piráti nadále sbírají podpisy proti této dohodě, ve vhodném okamžiku je předáme představitelům vlády. Evropský parlament v prohlášení napsal:

„(9) že naléhá na komisi, aby zabezpečila, že ustanovení upravující vynucování smlouvy – zvláště ustanovení o postupu vynucování copyrightu v digitálním prostředí – budou v plném souladu s acquis communitaire, požaduje, aby na hranicích Evropské unie nedocházelo k osobním prohlídkám a vyžaduje plné objasnění všech ustanovení, která by dovolovala pohraničním a celním úřadům bezdůvodné prohlídky a zabavení zařízení na uchovávání informací jako laptopů, mobilních telefonů, MP3 přehrávačů.“

Každý je pirát

Komunálky

Nejsme jen strana virtuální. Chystáme se maximálně zapojit i do komunální politiky. Proto o to samé prosíme i vás. Vadí vám neprůhledné státní zakázky a počítačově negramotní zastupitelé? Kandidovat samozřejmě můžete pod naší vlajkou (odpadá vám starost se sháněním podpisů) a rádi podpoříme i koalice za otevřenou správu obcí, které budou klást důraz na průhledné vypisování veřejných zakázek a efektivní využití informatizace společnosti v obecní správě.

Staňte se příznivcem

Nemusíte být straník, abyste se zapojili do pirátského projektu. Ve skutečnosti máme cenné spolupracovníky, kteří jsou „jen“ příznivci. Staňte se i vy příznivcem: Je to zadara a máte jen práva, ne povinnosti. Budete se moci zapojit do vnitrostranické diskuse, podílet se na kampani do voleb a hlavně až naši zástupci v červnu vstoupí do poslanecké sněmovny budete moci říct: „Byl jsem u toho“.

1) Že současná podoba autorských práv není udržitelná potvrdil i doc. Vladimír Pítra z ústavu práva autorského Karlovy university na úvodní přednášce k autorským právům v informační společnosti: „Internetové právo je zoufalý pokus, jak dostat internet do regulí autorského práva. … Zatím to vypadá, že se uregulujeme. … Předpis o vymáhání práv z duševního vlastnictví je jednou z nejhorších chyb, které jsem zde učil“ (4. března 2010).
© Piráti, 2024. Všechna práva vyhlazena. Sdílejte a nechte ostatní sdílet za stejných podmínek. Podmínky použití.
mo/news/1_2010.txt · Poslední úprava: 01.04.2020 11:31 autor: petr.vileta