• @ALL has read permissions
  • @administrator_-_vedouci_ao has delete permissions

Newsletter prosinec

Pirátský newsletter pro přihlášené odběratele

Pirátky a Piráti, hektický konec roku je za námi a přinášíme vám malé ohlédnutí za posledními událostmi na našem moři. Blížící se bouřlivé období signalizoval článek na Pirátských novinách Válka o podobu Internetu začala, který se s mírnou nadsázkou a odstupem času jeví jako vizionářský. 3. světová válka

WikiLeaks

WikileaksPiráti brali od začátku server Wikileaks s jistou opatrností, danou zejména nejasným pozadím a financováním organizace. Ovšem když se ocitl pod útokem nejen kybernetickým, šlo o flagrantní porušení svobody slova, která je základním pilířem našeho programu. Byl to impuls k dosud bezprecedentní mezinárodní spolupráci Pirátských stran celého světa, které se postaraly o faktickou nezničitelnost Wikileaks. Česká pirátská strana byla jedna z prvních, která spustila fyzický mirror. Zde je naše oficiální zpráva o tom.

PirateLeaks

pirateleaksProtože WikiLeaks přináší velmi málo informací z českého prostředí, rozhodli jsme se založit jeho českou modifikaci - PirateLeaks, jejíž spuštění se stalo událostí s největším mediálním ohlasem v historii Pirátské strany. Že porod proběhl opravdu spektakulárně, si můžete přečíst v obrázkové reportáži PN.

Mediální zásah byl tak velký, že je nemožné to sem vše linkovat. Namátkově: idnes, Lupa i ruská TV Вести. Úplnější přehled najdete na našem webu.

Pirátská strana se touto akcí dostala do podvědomí i lidem, kteří o ní do té doby nic nevěděli. Pokud znáte někoho, kdo by měl přístup k zajímavým informacím, ale bojí se, už víte, kam ho nasměrovat.

PirateCon

PirateconPřípravy velkého svátku Pirátů jsou v plném proudu. Ústečáci zajistili možnost ubytování na VŠ kolejích v ceně 217,- Kč/noc. K zajištění ubytování potřebují od vás vyplnit ubytovací lístek VŠ koleje UJEP, který najdete zde. Požadované údaje (příjmení, jméno, ČOP, datum narození, adresa, od kdy - do kdy) vložte prosím do formuláře ubytovacího lístku a zašlete ho nejpozději do 19.1. 2011 na adresu mailto:cpsustinadlabem@gmail.com. Pokud byste věděli o někom, kdo by byl ochoten přispět (firma, vydavatel…), nasměrujte je na informace pro sponzory

Páteční večer PirateConu se zároveň uskuteční otevřené zasedání republikového výboru, což již oficiálně vyhlásil předseda strany. Začátek v 19 hodin, prostor Mumie.

V této souvislosti je zajímavá zpráva, že zakladatel první Pirátské strany Rick Falkvinge odstoupil z jejího čela a chce se věnovat zahraniční spolupráci. Zkusíme ho pozvat do Ústí, aby obohatil náš skvělý program :-)

OSA

antiosa Kvůli přelomovému rozhodnutí Evropského soudního dvora jsme se rozhodli zjistit, jaké kroky vůči OSA můžeme podniknout. Protože bylo dost zásadní zaručit, aby OSA nezjistila, co chystáme, a nemohla si sama připravovat právní argumenty a mediální kroky, pracovali jsme v užším kruhu než obvykle. Po zvážení několika nabídek právních kanceláří byla vybrána lawyer.cz, která provedla právní analýzu rozsudku.

Výsledkem je, že zpětné vymáhání poplatků bohužel nemá u soudu naději, ale na základě této analýzy chystáme další kroky, které OSA budou bolet.

V současnosti také vzniká web antiosa.cz (doména je s majitelem domluvená). Kampaň proti OSA bude jedním z našich významných počinů v roce 2011. Jedním z důvodů, proč je OSA trnem v oku každého Piráta, je výpalné. Na našem webu si můžete všechny argumenty proti výpalnému připomenout, abyste je dokázali před kýmkoliv obhájit.

Změny na fóru

Byly realizovány změny, projednané na listopadovém RV, kompletní info ve svodce administrativního odboru, týkaly se zejména moderace a zpřehlednění fóra. Archivy byly sloučeny do jednoho, který je volně přístupný, ale nezobrazuje se v základním nastavení. Pro přístup do archivu se stačí přidat v uživatelském panelu do skupiny Archiv. Příspěvky z celostátního fóra (mimo jednání) roztříděny do skupin, kam patří, hlavně do republikového předsednictva.

Dále bylo uvedeno do praxe moderování fóra. Aby byla přesto zachována nevázaná diskuse, bylo pokusně zřízeno též nemoderované Podpalubí (vstup na vlastní nebezpečí :!:).

Stručně k dalšímu

Hledáme pomocníky pro tyto úkoly:

  • Pirátská internacionála (2 lidi)
  • Tiskové zprávy, stanoviska
  • Střih a tvorba videoklipů (Gott, nábor pirátů…)
  • Pirátské noviny

Apeluji na všechny zájemce: Nenechte se odbýt! Vedoucí projektů jsou občas natolik zavaleni prací, že se může stát, že na vaši první nabídku nezareagují. To je ta pravá chvíle se připomenout a ukázat opravdový zájem. Odměnou vám bude účast na opravdu zajímavé a smysluplné práci. Můžete se přihlásit třeba celé skupiny, například místní sdružení. Neváhejte!

Na fóru je kompletní seznam aktuálních úkolů

Nepropásněte na PN

  • Pokud chcete straně pomoci finančně, osvěžte si vědomosti návodem Jak financovat politickou stranu
  • Pirátka Amelia Andersdotter, kterou znáte z Evropského parlamentu i z jejích návštěv u nás, hezky shrnula události v copyleftu.
  • Polemika O pirátskou identitu se stala nejkomentovanějším článkem posledního měsíce.

Přestěhování serverů

Jirka Kadeřávek a jeho lidé přestěhovali hlavní Pirátský server na komerční serverhosting virtualmaster.cz. Stěhování serveru se neobešlo bez určitých turbulencí, systém si nějakou dobu zvykal na nový hardware a pomalu si „sedá“. K tomu se přidala i dočasná nefunkčnost Pirátské sítě, která bude zprovozněna se všemi daty na všech původních adresách.

PF 2011

PF2011

Šťastnou plavbu po celý dlouhý rok přejí Piráti sobě navzájem! :-)

© Piráti, 2024. Všechna práva vyhlazena. Sdílejte a nechte ostatní sdílet za stejných podmínek. Podmínky použití.
mo/news/5e_2010.txt · Poslední úprava: 12.01.2011 22:44 autor: mikulas ferjencik