• @ALL has read permissions
  • @administrator_-_vedouci_ao has delete permissions

Newsletter duben 2010

Novinky ze strany

To Free – do voleb s dvacet trojkou

Česká pirátská strana si vylosovala číslo 23. Symboliku tohoto čísla snad ani není třeba zdůrazňovat.

Spuštěn volební web

Abychom vám představili lídry kandidátek jsme spustili volební web.

Spuštěn pirátský e-shop

Nakupujte odznaky, trička, otvíráky, ČePiSe v našem e-shopu.

Média

Studentské volby

Studenti o nás ví a věří nám. Tento vzkaz k nám vyslali ve studentských volbách a jejich podpory si nesmírně ceníme. Čtvrté místo s téměř 8% hlasů je vynikající. Server aktualne.cz to zařadil mezi Největší úspěchy kampaně (číslo 7,74 v grafice). Objevili jsme se na všech významných zpravodajských serverech a hlavně jsme si ověřili, že už nejsme zcela neznámá strana.

Otevřený dopis nakladatelům

ČPS vyzvala v otevřeném dopise nakladatele k diskuzi o nových cestách distribuce obsahu neboť stávající cesta je „cestou do propadliště dějin“. Vyřešit to lze osvědčenými modely „warez“ stránek a nabídkou komfortních služeb, které momentálně nalézají v ilegální online distribuci. Tím by vzali vítr z plachet opravdovým pirátům, kteří se na úkor autora obohacují.

Máte slovo – děti a internet

Do pořadu Máte slovo Michaely Jílkové na téma Bezpečnost dětí na Internetu byl pozván předseda ČPS Ivan Bartoš jako hlas svobodomyslných a cenzuru odmítajících lidí. Debata se točila okolo informací, které děti o sobě na internetu uvádějí a možnostech obrany. V závěru se obě strany shodly, že nezávisle na přístupu k internetu (ať s cenzurou či bez) je třeba, aby rodiče věděli, co jejich ratolesti na Internetu dělají a aby se sami seznámili s nebezpečími, které na děti na internetu číhá a mohli tak své potomky poučit o základech bezpečnosti stejně, jako je učí že s cizími lidmi se venku nemají bavit a nikam chodit.

Piráti plují proti proudu

Hosty pořadu Ta naše povaha česká byli mimo jiné pirátští lodivodi Ivan Bartoš, Martin Brož a Jiří Kadeřávek. V pořadu vystoupil i budoucí lídr kandidátky ČPS v Olomouckém kraji Dušan Dvořák a performer Milan Kozelka.

Ivan Bartoš hostem Studia Česko

Ivan Bartoš byl 26. dubna hostem pořadu Studio Česko, kde hovořil o programu České pirátské strany. Záznam si můžete poslechnout v archivu českého rozhlasu.

Pirátská internacionála

I přes nepřízeň přírody, která ochromením letového provozu znemožnila některým delegátům fyzickou účast na konferenci se ve dnech 17.-18.4. konalo v Bruselu celoplanetární setkání pirátských stran za účelem založení zastřešující organizace PPI (Pirate Parties International).

Úkolem PPI je koordinovat celosvětové pirátské hnutí. Do předsednictva PPI byl zvolen i představitel České pirátské strany Jakub Michálek. Jeho projev o cílech a úkolech PPI byl přijat bouřlivým potleskem. Více v tiskové zprávě.

Horké kauzy

  • Německý ústavní soud zrušil část zákona, který prováděl směrnici na uchování údajů. Pirátská strana v Německu byla jediná strana, která proti ní dlouhodobě protestovala, aniž se podílela na jejím přijetí. Protiústavní byla shledána směrnice rovněž v Rumunsku, Bulharsku a Irsku.
  • Španělská (v)osa si zlomila žihadlo: Odkazování na torrenty není nelegální. 13. 3. 2010 soud vynesl rozsudek, kterým osvobodil stránku http://www.elrincondejesus.com/, která shromažďuje odkazy na p2p torrenty, v procesu, který vedla s SGAE, což je španělská odrůda OSY. Soud vycházel z čl. 270.1 španělského zákona na ochranu duševního vlastnictví, podle něhož je nelegální užívat dílo, pouze pokud se tím způsobuje škoda nositeli práva a vytváří se tím peněžní zisk. Vypadá to, že se karta obrátila.
© Piráti, 2024. Všechna práva vyhlazena. Sdílejte a nechte ostatní sdílet za stejných podmínek. Podmínky použití.
mo/news/2_2010.txt · Poslední úprava: 25.05.2010 01:38 autor: Jakub Michalek